fbpx

 

Coat of Arms of Greece

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων περιλαμβάνει και τον ρόλο της Κυβέρνησης της Ελλάδας στην προσομοίωση των εργασιών του Κοινοβουλίου. Με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των νομοσχεδίων που θα συζητήσουν οι βουλευτές κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης;

Η Κυβέρνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσομοίωση. Οι Υπουργοί αναλαμβάνουν να καταρτίσουν τα Νομοσχέδια, τα οποία και αποτελούν την βάση της συζήτησης κάθε επιτροπής. Πάνω σε αυτά οι βουλευτές θα εξερευνήσουν πιθανές λύσεις, θα τα τροποποιήσουν και θα προσθέσουν ακόμα περισσότερες διατάξεις, και την τέταρτη μέρα θα καταθέσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους στην Ολομέλεια, όπου και το σώμα των βουλευτών θα το υπερψηφίσει ή θα το καταψηφίσει.

Κάθε Υπουργός αναλαμβάνει να προετοιμάσει το νομοσχέδιο μίας και μόνο επιτροπής, στην οποία και θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου καθόλη την διάρκεια του συνεδρίου. Εντός της επιτροπής έχει το δικαίωμα να αγορεύει και προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα των μέτρων που προτείνει, να διαπραγματευτεί λύσεις μαζί τους και να συνεισφέρει με τις ιδέες του στην συζήτηση.

Ο Πρωθυπουργός ενισχύει τους Υπουργούς του στο έργο τους. Κατά την προετοιμασία πριν το συνέδριο, επιβλέπει την σύνταξη των νομοσχεδίων και συνεισφέρει σε αυτήν, ενώ κατά την διάρκεια του συνεδρίου επισκέπτεται τις επιτροπές προς υποστήριξη τους.

Το Προεδρικό Σύστημα

Σε αντίθεση με τον τρόπο που προσομοιώνεται η βουλευτική ιδιότητα, η Κυβέρνηση του ΜΒΕ διαφέρει ριζικά από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πραγματική Ελληνική Κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μία κοινοβουλευτική δημοκρατία και η Κυβέρνηση πρέπει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, να έχει δηλαδή την υποστήριξη περισσότερων από τους μισούς βουλευτές. Αντίθετα, στο συνέδριο η Κυβέρνηση βασίζεται στο σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας: είναι ανεξάρτητη από τους βουλευτές και η ύπαρξή της δεν βασίζεται στην υποστήριξή τους.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι ενισχύει τους στόχους του συνεδρίου: με την Κυβέρνηση να μην συνδέεται άμεσα με τους βουλευτές, το ΜΒΕ εστιάζει στην νομοπαραγωγική διαδικασία και ενισχύει την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των βουλευτών, ο οποίος θα τους οδηγήσει τελικά στο να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ωστόσο, οι εκάστοτε Υπουργοί έχουν τις δικές τους προσωπικές αντιλήψεις και είναι πιθανό αυτές να συμβαδίζουν με κάποια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του συνεδρίου.

Διορισμός της Κυβέρνησης

Κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων διορίζει με Προεδρικό Διάταγμα την Κυβέρνηση για το ετήσιο συνέδριο και ο διορισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ΜΒΕ.

Οι Υπουργικοί Σύμβουλοι

Ο βαρύς φόρτος εργασίας των κυβερνητικών στελεχών, καθώς και το ευρύ πεδίο κυβερνητικών στόχων, απαιτεί την υποστήριξη της Κυβέρνησης μέσω ειδικών φορέων και θεσμών, με κύριο το θεσμό των Υπουργικών Συμβούλων της Κυβέρνησης. Η υπηρεσία αυτή αποτελείται από τον σύμβουλο του κάθε Υπουργού, υπάγεται στο γραφείο του Επικεφαλής Συμβούλου της Κυβέρνησης, και έχει ως στόχο τη παροχή νομοθετικού, πολιτικού, στρατηγικού κ.α. συμβουλευτικού έργου ως προς το γενικό συμφέρον της Κυβέρνησης και των πολιτικών και στόχων αυτής.