ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση δεν μπορούν να λυθούν μόνο από τους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό, και για αυτό το λόγο τα μέλη της Κυβέρνησης αξιοποιούν την πείρα και πραγματογνωμοσύνη του συμβουλευτικού προσωπικού που τα υποστηρίζουν. Η επιτυχής προώθηση μιας κυβερνητικής πολιτικής, η αποτελεσματική οργάνωση του έργου των Κυβερνητικών μελών, και η υποστήριξή τους στη παραγωγή, έρευνα και συγγραφή του νομοθετικού έργου απαιτούν την συλλογική συνεισφορά των διαφόρων τμημάτων της Κυβέρνησης.
Για να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι στο ακέραιο θα πρέπει το γενικότερο επιτελείο της Κυβέρνησης να απαρτίζεται από ισχυρούς θεσμούς, οι οποίοι ενισχύουν τις διάφορες πολιτικές προσπάθειες και ενέργειες, έρευνες, διαπραγματεύσεις, νομοθετικές και εκτελεστικές υποχρεώσεις και τις συγκεντρώνουν σε μια κοινή συνισταμένη. Πρωτεύων απ’ όλους αυτούς τους θεσμούς, είναι οι Υπουργικοί Σύμβουλοι της Κυβέρνησης που απαρτίζονται από τον Επικεφαλής Σύμβουλο της Κυβέρνησης και τους Υπουργικούς Συμβούλους, των οποίων ο ρόλος και τα καθήκοντα ποικίλλουν.
Η Υπηρεσία
Οι Υπουργικοί Σύμβουλοι αποτελούν μία αυτοτελή κυβερνητική υπηρεσία. Πρωτεύων στόχος της είναι να υποστηρίζει το έργο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και να παρέχει υποστήριξη στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων.
Η Δομή της Υπηρεσίας
Η υπηρεσία απαρτίζεται από το Σύμβουλο του κάθε Υπουργού, ο οποίος υπάγεται στο γραφείο του Επικεφαλής Συμβούλου της Κυβέρνησης, το οποίο κατ’ επέκταση υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Οι Υποχρεώσεις των Συμβούλων
Καθήκοντα του κάθε Συμβούλου εντός της υπηρεσίας είναι η παροχή συμβουλευτικού έργου ως προς τεχνοκρατικά, πολιτικά, νομοθετικά, στρατηγικά, και ερευνητικά ζητήματα που αφορούν το έργο του εκάστοτε Υπουργού, να λειτουργεί ως “πρώτη γραμμή άμυνας” σε διαπραγματευτικές κ.α. συνεδριάσεις και συναντήσεις του Υπουργού με Βουλευτές και άλλους φορείς, καθώς και να βοηθάει τον Υπουργό σε ζητήματα ψηφοφορίας που απασχολούν την κυβερνητική γραμμή εντός των ανεπίσημων βουλευτικών συνεδριάσεων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, κάθε Σύμβουλος θα πρέπει να ενημερώνει τον Επικεφαλής Σύμβουλο για τις τελευταίες εξελίξεις, ψηφοφορίες, και θέσεις σημαίνων και μη βουλευτών και το πώς αυτές και αυτοί κατευθύνουν την κοινοβουλευτική συζήτηση εντός της επιτροπής στην οποία παρίσταται μέσω της ασφαλούς ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας της Κυβέρνησης καθώς και να κλητέυει τον Επικεφαλής Σύμβουλο στη σχετική επιτροπή εφόσον η κοινοβουλευτική σύνταξη του νομοσχεδίου απομακρύνεται από τις κυβερνητικές θέσεις ώστε αυτός να υποστηρίξει τον Υπουργό αλλά και τον Σύμβουλο στο έργο τους.
Οι Υποχρεώσεις του Επικεφαλής Συμβούλου της Κυβέρνησης
Οι υποχρεώσεις του Επικεφαλής Συμβούλου είναι:
- η επιθεώρηση και επίβλεψη των Υπουργικών Συμβούλων,
- η δομική, επιχειρησιακή, και λειτουργική θέσπιση και συγκρότηση της Συμβουλευτικής Υπηρεσίας,
- η διαχείρηση της ροής των κυβερνητικών πληροφοριών,
- η προάσπιση των πολιτικών, θέσεων, και συμφερόντων της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού,
- η διαβούλευση και η διαπραγμάτευση με δημόσιους και μη φορείς, καθώς και η χάραξη στρατηγικής για τις ψηφοφορίες σύμφωνα με τις επιθυμίες του Πρωθυπουργού, για την προώθηση της Κυβερνητικής ατζέντας, σε συνεργασία με τους Υπουργικούς Συμβούλους,
- η παροχή συμβουλευτικού έργου στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς σε τεχνοκρατικά και πολιτικά συγγραφικά, νομοθετικά, στρατηγικά, επικοινωνιακά, και ερευνητικά ζητήματα.
Παράλληλα, όπως ένας υπουργικός σύμβουλος είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας” του εκάστοτε Υπουργού, έτσι αντιστοίχως και ο Επικεφαλής Σύμβουλος είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας” της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού καθώς και υπεύθυνος για την οργάνωση και προάσπιση της ομαλής λειτουργίας των κυβερνητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών.