Τί είναι το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων;

Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) είναι το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.

Νέοι από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια.

 

Ο Σκοπός μας

Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση τον γόνιμο διάλογο, εξοικειώνονται με τον κοινοβουλευτισμό και μαθαίνουν τον σύγχρονο τρόπο νομοθέτησης μέσα από μία διαδραστική εμπειρία.

 

Πώς λειτουργεί;

Η προσομοίωση περιλαμβάνει τέσσερις ισάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Κάθε κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από τον αρχηγό της, τους επιμέρους τομεάρχες και τους βουλευτές της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο στα νομοσχέδια μέσα από τη συνεργασία και τη δημοκρατική τους λειτουργία.

Ο βασικός στόχος των βουλευτών είναι να επεξεργαστούν και να ψηφίσουν τα Νομοσχέδια, πρώτα στις Επιτροπές τους και έπειτα ως σύνολο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια και κάθε βουλευτής τροποποιεί τις προτάσεις ή προσθέτει δικές του ώστε να προκύψει η τελική απόφαση της Επιτροπής.

Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές καλούνται να τηρήσουν τις αρχές της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, την οποία μέσα στην επιτροπή συντονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης. Εφόσον όμως δεν συμφωνούν, μπορούν να αποκλείνουν από αυτή, να ανεξαρτητοποιηθούν ή ακόμα και να δημιουργήσουν μία δική τους ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα.